Program fagdag 3. desember

Her finner du program for fagdagen.
Published: 11/14/2024
Ukraine and Russia flag together. Ukraine and Russia conflict.

08:15 Registrering åpner

09:00 Velkomst og introduksjon

Toril Lysaker, leder i Nasjonalt ID-senter, ønsker velkommen

Emilie Enger Mehl, Justis- og beredskapsminister, åpner fagdagen

Aslak Bonde, konferansier, presenterer dagen

Del 1: Overordnet om krigen i dagens større geopolitiske kontekst - sikkerhetspolitikk

09:30 Cecilie Hellestveit, Folkerettsinstituttet
Tema: Om Ukraina-Russland krigen i dagens større geopolitiske kontekst – sikkerhetspolitikk. Hvordan påvirker de andre pågående konfliktene krigen?

09:55 Tor Bukkvoll, Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Tema: Status for krigen, scenarioer framover og mulighetene for fred.

10:15 Spørsmålsrunde

10:20 - 10:35 Pause

10:35 PST, avdeling for kontraetterretning og ikke-spredning
Etterretningstrusselen fra statlige aktører i et nytt sikkerhetspolitisk landskap.

10:55 Kristian Berg Harpviken, PRIO
Tema: Hvor står partene i dag, og hva er utsiktene for fredsforhandlinger og fred?

11:25 Eirik Løkke, Civita
Tema: Trump vant valget i USA, hvordan vil det påvirke Ukraina-Russland-krigen og NATO?

11:55 Spørsmålsrunde

12:00-12:55 Lunsj

Del 2: Innblikk i krigen fra Ukraina og Russland

13:00 Gro Holm, NRK
Tema: Hvordan ser krigen ut fra Russland? Innblikk i Holms tid som korrespondent under krigen høst 2022 - høst 2024, status krigen og mulige veier videre.

13:30 Samtale om krigen, Gro Holm og Aslak Bonde

13:45 Per Anders Johansen, Aftenposten
Tema: Hvordan dekke Ukraina-krigen? Om metodene som brukes for å overvåke krigen, og erfaringene med å arbeide ute i felt. Telegrams betydning som kilde- styrke, svakheter og utfordringer. Telegram kan både redde korrespondentens liv- men er også livsfarlig.

14:15 - 14:30  Pause

Del 3: Ukrainere i Norge og i Ukraina

14:30 Ingrid Rosendorf Joys, Caritas
Tema: Det humanitære perspektivet, fra innsiden av Ukraina.

14:50 Oleksandra Deineko, OsloMet
Tema: Forteller om sin bakgrunn og flukt fra Kharkiv, om optimisme tross krig og om utfordringene fremover. Undersøkelser viser at til tross for nedsatt levestandard og store ødeleggelser som en følge av krigen, har ukrainere høyere tillit til hverandre og til staten enn før.

15:10 Aadne Aasland, OsloMet
Tema: Ukrainske flyktningers opplevelser av mottak, bosetting og integrasjon i Norge og erfaringene til dem som har tatt dem imot. Hvem er de ukrainske flyktningene som har kommet til Norge, hva er motivasjonen for at de kom hit, og vurderer de å reise tilbake når krigen er slutt?

15:30 Spørsmålsrunde

Om bidragsyterne

Toril Lysaker:
Toril Lysaker er leder i Nasjonalt ID-senter.

Emilie Enger Mehl:
Emilie Enger Mehl er Justis- og beredskapsminister, og åpner fagdagen.

Aslak Bonde:
Aslak Bonde er konferansier for arrangementet. Bonde skriver politiske analyser for blant andre Morgenbladet, Dagens Perspektiv og Stat og Styring. Han er også en hyppig brukt møteleder. Før han ble frilanser har han arbeidet i Aftenposten og NRK Dagsnytt. Han har historie hovedfag fra Universitetet i Oslo og en mastergrad i journalistikk fra Columbia University i New York.

Cecilie Hellestveit, Folkerettsinstituttet:
Cecilie Hellestveit er jurist, folkerettsekspert, konfliktforsker og utenrikspolitisk kommentator. Hellestveit er ansatt på Folkerettsinstituttet og jobber med analyse av væpnede konflikter og konfliktdynamikk.

Tor Bukkvoll, FFI:
Tor Bukkvoll er sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), har doktorgrad fra NTNU, snakker russisk og ukrainsk. Han har jobbet med analyser av russisk og ukrainske forsvars- og sikkerhetspolitikk siden sent på 1990-tallet, og kommer med bok om historien til de sovjetiske og russiske spesialstyrkene spetsnaz på University Press of Kansas i desember.

PST:
PST er politiets sikkerhetstjeneste og gir blant annet innblikk i sårbarheter og risiko ved masseankomster.

Kristian Berg Harpviken, PRIO:
Kristian Berg Harpviken er sosiolog og forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO). Han var direktør ved PRIO i perioden 2009 til 2017. Harpviken forsker på fredsprosesser, væpnede konflikter, politisk mobilisering og migrasjon. Han leder blant annet et prosjekt om Russlands tilnærminger til fredsprosesser, og han er medlem i en internasjonal ekspertgruppe som gir råd til Ukrainas presidentskap om mulige fredsløsninger.

Eirik Løkke, Civita:
Eirik Løkke er USA-ekspert og rådgiver i tankesmien Civita.

Gro Holm, NRK:
Gro Holm er utenriksjournalist i NRK, nylig returnert fra Moskva, og skal fortsette å dekke Russland, Ukraina og krigen fra Oslo. Holm har lang erfaring som utenriksjournalist, var korrespondent i Russland på 90-tallet og i USA under Trump.

Per Anders Johansen, Aftenposten:
Per Anders Johansen er Aftenposten-korrespondent i Ukraina. Han har tidligere vært Moskva-korrespondent.

Ingrid Rosendorf Joys, Caritas:
Ingrid Rosendorf Joys er generalsekretær i Caritas Norge, en humanitær organisasjon som jobber for å bedre livene til utsatte mennesker både i Norge og internasjonalt. Med omfattende erfaring innen bistand og samfunnsengasjement leder hun Caritas Norges arbeid for å styrke rettigheter, fremme integrering og bidra til bærekraftig utvikling, spesielt i konfliktsituasjoner som den i Ukraina.

Oleksandra Deineko, OsloMet:
Oleksandra Deineko er ukrainsk, og forsker ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR, OsloMet og førsteamanuensis ved Sosiologisk fakultet, V.N. Karazin Kharkiv Nasjonale Universitet, Ukraina. Hun flyktet selv fra krigen i Ukraina.

Aadne Aasland, OsloMet:
Aadne Aasland er forsker ved OsloMet. Han har hatt utstrakt prosjektarbeid i Russland, Ukraina og de baltiske land. Han er leder for UKRAINETT, et norsk nettverk for forskning på Ukraina. Aadne leder et 4-årig forskningsprosjekt om ukrainske flyktningers integrering i det norske arbeidsmarkedet.